Sambal tumis terasi awet 1mingguan. If you enjoy it, give it a thumbs up or you can subscribe to me! Sambal Tumis Telur / Egg memang sedap. Telur boleh di gantikan dgn ikan bilis, sotong dan udang.
Sambal tumis telur rebus pedas & sedap! Bukan sebarang sambal tumis, ini hasilnya jadi lagi sedap bila dah masak. Memang berguna sangat nak dekat puasa ni, boleh buat stok siap-siap. You can cook Sambal tumis terasi awet 1mingguan using 7 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Sambal tumis terasi awet 1mingguan
- You need of Bawang putih.
- Prepare of bawang merah.
- You need of cabe merah.
- Prepare of cabe rawit merah.
- It's of terasi abc.
- It's of gula merah.
- Prepare of garam.
Kata Putra Bugis Temasek, dia dah lama simpan rahsia masak ni dan memang rasa sambal tumis itu berbeza sangat.. Sambal tumis sotong basah/apollo dari masak apa kita M.a.k sebarang pertanyaan sila tinggal DI ruang description sambal sotong, sambal tumis sotong, sotong pedas, spicy squid, sotong. Sambal Tumis adalah antara masakan yang sentiasa mendapat tempat di hati rakyat Malaysia. Melalui hantaran di FB, saudara Putra Bugis Temasek telah berkongsi tip dan petua untuk memasak sambal tumis yang lebih sedap.
Sambal tumis terasi awet 1mingguan step by step
- Cuci bawang & cabe, lalu goreng sebentar sampai layu, usahakan minyak baru yg dipakai agar sambalnya jd tahan lama. matikan kompor diamkan sebentar agar uap panasnya hilang.
- Setelah itu blender kasar bawang merah, bawang putih, cabe merah, cabe rawit tambahkan garam & air sedikit agar mudah di blender. Cukup tekan beberapa kali sesuaikan dengan selera tingkat kekasaran cabenya. Kalau mau diulek jg bisa ya.
- Setelah diblender tumis kembali diminyak bekas menggoreng bawang cabe di awal, masukkan terasi, & gula merah. Aduk terus sampai air menyusut & minyaknya keluar.
- Setelah minyaknya keluar, matikan kompor. Sambalnya bisa tahan sampai 1 mingguan apalg kalo minyaknya banyak..
A wide variety of sambal tumis options are available to you Sambal tumis ini juga boleh digunakan sebagai rencah untuk menggoreng mee, bihun, kuey teow dan lain-lain untuk Boleh ditambah petai, udang, sotong, kerang, terung dan lain-lain untuk variasi sambal. Simpan sambal tumis ini ke dalam peti sejuk selepas. Cara Membuat Sambal terasi yang enak banget kini saya jelaskan dalam video ini, tonton hingga selesai dan ikuti setiap step by stepnya agar tidak salah. Kalau sambal tumis udang, saya kisar sedikit udang kering dengan cili kering. Petua arwah nenek, tiap kali kisar cili kering letakkan sikit kunyit hidup, insyallah mana-mana masakan yg perlukan cili, sambal, asam pedas, akan terasa lebih sedap… Hmmm semuanya gara gara Sambal Tumis Telur ini menyebabkan saya makan banyak malam ni, nasi lemak lagi.
Posting Komentar
Posting Komentar